Lämmittämättömällä kasvihuoneella on kolme isoa etua avomaalla kasvattamiseen verrattuna, etenkin pohjoisessa. Kasvihuoneessa on kesällä kasvukautena paljon ulkoilmaa lämpimämpää, jolloin taimi kasvaa nopeammin, kasvaa isoksi jo ensimmäisenä vuonna.
Toinen etu on on talvenkesto. Ensimmäiset hallat se on seinän suojassa, jonne halla tai pakkanenkaan ei juuri vaikuta, ja talveen valmistautuminen saa jatkua rauhassa. Viiniköynnös ehtii puuduttaa runkonsa ennen pakkasia avomaalla kasvaneita paremmin. Kun versot ehtivät valmistua hyvin talventuloon ja ovat paljon paksumpia kuin ulkona kasvaneet, ne ovat myös paljon talvenkestävämpiä.
Kasvihuoneessa sadon määrä on suurempi. Ulkokasvatuksessa paljon hyvin sokeripitoisia rypäleitä tarkoittaa, että taimella riittää ravintoa talveenvamistautumiseen vähemmän. Viiniköynnöksiä leikataan talvella erityisesti siksi, että kasvuun lähtevien silmujen – ja kukkaterttujen – määrä ei tulisi liian suureksi. Niistä rypäleistä, jotka jätetään kasvamaan, halutaan hyvälaatuisia, kypsiä ja sokeripitoisia. Siis kasvihuoneessa saa parempien kasvuolojen takia yhdestä köynnöksestä ottaa myös suuremman sadon. Rypäleet ehtivät kasvihuoneen pitkän ja lämpimän syksyjakson aikana kypsäksi hitaammillakin lajikkeilla.
Suurin hankaluus on se, että kasvien lisäksi lämpimässä ja kosteassa viihtyvät myös taudit ja tuholaiset. Arkoja lajikkeita kannattaa aina välttää istuttamasta kasvihuoneeseen. Yksi arka lajike saastuttaa myös muita.
Sydäntalven aikaan suojaamattomana olevat nuoret versot ja versojen silmut ovat arkoja pakkaselle, vaikka seinät suojaavatkin tuulelta, jolloin kylmä tuuli ei pakastekuivata silmuja. Rungon ja silmujen kuivumiselta voi suojautua parilla harsokerroksella ja tuomalla lunta tai vettä haihtumaan kasvihuoneessa.
Kasvihuoneessa voi pakkasten aikana olla kymmenenkin astetta lämpimämpää kuin ulkona, aurinkoisina päivinä jopa enemmän. Keväällä lepokaudella on riski, että viiniköynnös herää talvihorroksestaan, kun aurinko lämmittää ilman lämpötilan nollan lähelle kasvihuoneen sisällä. Vaikka silmut eivät olisi avautuneet, ne eivät enää kestä yhtä kovia pakkasia kuin aikaisemmin keskitalven aikaan.
Kun silmut ovat avautuneet, viiniköynnös on kovin arka hallalle. Ensimmäiset silmut sisältävät kukkaterttujen aiheet, ja siitä kasvaneen verson kuollessa sadosta tulee useimmilla lajikkeilla hyvin pieni. Kasvihuoneeseen kylmyys voi iskeä, jos pitkän lämpimän jakson jälkeen tulee vuorokauden tai parin kylmät yöt ja auringottomat päivät. Silloin vain lisälämmitys auttaa.
Monet aitoviinit kestävät pakkasta ulkonakin yli -20 astetta, jos syksy on ollut tarpeeksi pitkä ja lämmin, eli ne ovat ehtineet valmistautua talveen hyvin. Kasvihuoneessa kestäviä ja satoa tuottavia aitoviinejä on siten paljon.