Aika: 14.10.2023 klo 9.30-n.16.00

Paikka: Brinkhals Sparkling Winery, Halikko

Kouluttaja: Petri Halmetoja

Ohjelma:

9.00 Osallistujien kokoontuminen/aamukahvit (omakustanteinen Shell Simpukka Halikko)

Autot suoraan Brinkhalsin pihalle, Vaskiontie 418, 24800 Salo, Shellille 5 minuutin kävelymatka

9.30-12.30 Valkoviininteon teoriaa ja käytäntöä: Viinintekoon soveltuvien rypäleiden ominaisuudet, toimet ennen vinifikaatiota. Tarvittava välineistö, analyysit rypäleistä. Rypäleiden murskaus ja mehun puristaminen 

12.30-13.15 Lounas (omakustanteinen, Shell Simpukka Halikko)

13.15-16.00 Maistelu/blendaus kurssilaisten materiaalista. Lisää teoriaa. Viinin käymisprosessi, aineet, tapahtumat, analyysit ja käymään laitto.

Kurssille sopii 10 nopeinta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ensisijalla ovat yhdistyksen jäsenet, mutta myös ei-jäseniä pääsee mukaan jos paikat eivät täyty yhdistyksen jäsenillä. 

Ilmoittautuminen jari.suvilehto(at)kolumbus.fi, viimeistään 30.9.2023 mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään arvioimaan minkä verran ja minkälaisia rypäleitä voisi mahdollisesti tuoda mukanaan. Rypäleiden määrä/kypsyystilanne tarkistetaan ennen kurssin alkua. Omat rypäleet eivät ole edellytys osallistumiselle, mutta on toivottavaa, että saadaan riittävästi rypäleitä käytännön osuutta varten. Varasuunnitelmana, mikäli riittävästi rypäleitä ei ennakkoilmoitusten mukaan olla saamassa käsittelyyn, ostetaan sopivaa viinirypälemehua.

Hinta 20 € jäsenille, 70 € ei jäsenille.

Materiaali:

Tavoite: n 30-150 kg mahdollisimman laadukkaita kypsiä puhtaita rypäleitä tai pestyjä terttuja, valkoviinirypälelajikkeita. Tavoitteena 20-100 litraa puristetta käytettäväksi. Myös pakastetut rypäleet käyvät, mutta sulatettuna. Rypäleiden tulisi olla mahdollisimman kypsiä (ruskeat siemenet) ja sokeripitoisuus mahdollisimman korkea. Mitä lähemmäs 20 Brix, sitä parempi. Alle 15 Brix ei kannata tuoda.

Rypälemehu puristetaan kunkin mukanaan tuomiin puhtaisiin käymisastioihin, joista sitten määritetään sokerit ja hapot. Lisäsokeria todennäköisesti tarvitaan.

Kurssilaiset maistelevat mehuja, joita yhdistelemällä yritetään tehdä mahdollisimman hyvä blendi. Kaikkea ei välttämättä laiteta blendiin, maku ratkaisee!  Kun antaa rypälemehuaan blendiin, saa jatkossa samassa suhteessa valmista viiniä. Blendi kaikille sama ja jätetään käymään Brinkhallsin käymisastiaan n +14-16 asteen lämpötilassa. 

Petri hoitaa räkkäykset eli välilappoamiset, jotta viinistä saadaan hiivasakka pois ja lopputuotteesta kirkasta.

Vaihtoehtona on viedä puristettu mehu mukanaan kotona käyttämistä varten.

Viininkasvattajien toimesta hankitaan hiiva (shampanjahiiva EC1118) ja hiivaravinne (Fermaid-K) ja lisäsokeri.

Mikäli kurssilaisilla on omia murskaimia ja puristimia, ottakaa mukaan. Näin säästetään aikaa murskaus/puristusvaiheessa.

VALKOVIININTEON JATKOKURSSI maaliskuussa 2024 Brinkhallsissa: käyneen viinin pullotus stillvalkoviiniksi tai laitetaan jatkokäymään kuohuviiniksi. Jatkokurssin hinta ilmoitetaan myöhemmin.

Pullotus Brinkhalsin pulloihin, joista omakustannustasoinen maksu Brinkhalsille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.