Suomessa on meneillään kasvava kiinnostus viininviljelyä kohtaan. Valtaosa viinitarhoista on perustettu viime vuosien aikana. Suomen viininkasvattajien tekemän kartoituksen mukaan viinitarhat eivät sijaitse pelkästään Lounais- ja Etelä-Suomessa vaan eri puolella Suomea.

Viininviljelyyn käytetty maa-ala oli kyselyssä yhteensä 267 aaria ja rypälesato vuonna 2021 yhteensä noin 1500 kg. Valtaosa kyselyyn vastanneet on harrastajaviljelijöitä, joista osa toivoisi voivansa kehittää tuotantoa kaupallisesti.

Vastaavasti ruokaviraston tietojen mukaan 2021 tukea sai 13 maatilaa yhteensä 1,5 hehtaarin viljelyalasta. Ruokaviraston tiedot kattavat puolestaan maanviljelijöiden tietoja.

Kattavaa tietoa Suomen viininkasvatuksesta ja viinirypäleiden tuotannosta ei ole saatavilla vaan kumpikin kysely täydentää kokonaisuutta.

Viininviljely on kehittynyt Suomessa nopeasti viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana. ”Tällä hetkellä on meneillään kiinnostavien kokeilujen aikakausi. Niiden myötä selkeytyy kuva edellytyksistä, jotka Suomi tarjoaa viininviljelyyn ja lajikkeista, jotka täällä menestyvät,” toteaa Viininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Kari Latvus.

Eräs merkittävimmistä kokeiluista on Esa Tervon viinitarha Uusikartanolla. Siellä kasvatetaan noin sataa lajiketta ja testataan eri lajikkeiden talvenkestävyyttä ja tuotanto-ominaisuuksia. ”Merkittävää kehitystyötä on viime vuosina tehty uusien lajikkeiden jalostamisessa. Niiden avulla Suomestakin voi kehittyä viinimaa,” sanoo Esa Tervo.

Viininkasvatus Suomessa on seurannut Ruotsin jalanjälkiä. Ruotsissa on perustettu viimeisten parin vuosikymmenen aikana 57 rekisteröityä viinitarhaa ja viininviljelyn ala on noin 150 hehtaaria. Suomen kehitystyötä haittaa lainsäädäntö, joka ei salli esimerkiksi tilaviinin tekemistä viinirypäleistä.

Tietoja: Suomessa Viininkasvattajiin kuuluu noin 100 jäsentä. Kyselyyn vastasi 39 ja kyselyn keskeisen tulokset ovat saatavilla yhdistyksen internetsivuilta: www.viininkasvattajat.fi
Ruotsin tilanteesta: Föreningen Svenskt Vin, www.svensktvin.se

Kari Latvus, 040-6429274, kari.latvus@viininkasvattajat.fi; kari.latvus@gmail.com (yhdistyksen puheenjohtaja alkaen lokakuu 2021), viinitarha: Aitoo (Pälkäne)

Esa Tervo, 050-5126285, esa.tervo@viininkasvattajat.fi (yhdistyksen puheenjohtaja 2018-2020), viinitarha: Lieto, Uusikartano

Tässä linkki Viininkasvattajien vuoden 2021 kasvatus ja satokyselyn tuloksiin.

ViiKas kysely 2021 julkinen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.