Kasvukausi 2011 oli Lappeenrannassa Saimaan tuntumassa kokonaisuudessaan lämmin mutta loppua kohden sateinen. Lämpösumma olisi riittänyt parempiin arvoihin, mutta elokuun sateen leikkasivat sokereiden kehityksen. Osassa lajikkeista kuitenkin päästiin siedettäviin sokeriarvoihin.
Kasvupaikka on tasamaata vain muutama metri Saimaan pinnasta. Kasvupaikasta on kahteen suuntaan vain noin 50 metriä rantaan ja tuuli on paikalla hankala ongelma. Kasvatan rypäleet suojattuna PVA:lla koko talven ja keväällä kukintaan asti. Syksyllä rypäleiden saadessa väriä ja sokereita peitän kasvit uudelleen lintujen ja ampiaisten varalta.
Osa peitteistä toimii tuuliverkkona kukinnan ja alkukypsymisen aikana.
Leikkaus ja kasvutapa on laadittu niin, että rypäleitä muodostuu kasvuston alaosiin ja yhteyttävät kasvustot jatkuvat suoraan ylöspäin.
Tämä samantyylinen kasvatus ilman suojauksia on käytössä myös Slotten veljesten kokeiluissa Ahvenanmaalla.
Leikkaustavan etuna on maasta saatava lisälämpö, helppo kasvun aikainen suojattavuus ja kohtuullisen vaivaton talvisuojaus.
Kasvutavan hyödyt tulevat parhaiten esiin taudinkestävillä lajikkeilla. Samalla mahdollistuu myös herkempien ja suurempaa lämpösummaa vaativien lajikkeiden kasvattaminen Suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea.
Kasvukausi 2011 oli kokonaisuudessaan lämmin mutta loppua kohden sateinen. Parhaimpana vuotena olemme saaneet avomaalla tällä menetelmällä Biancasta ja Regentistä yli 20 Brixin sokeriarvoja. Tänä vuonna lukemat molemmilla jäivät vain 14 tuntumaan. Lämpösumma olisi riittänyt parempiin arvoihin, mutta elokuun sateen leikkasivat sokereiden kehityksen.
Huolimatta sateista Pinot Noir Précoce, Leon Millot, Rondo ja Solaris saivat siedettäviä sokeriarvoja. Vaikuttaakin siltä, että osa lajikkeista hyötyy kuivasta lämpimästä, kun joidenkin suhteellinen sokerintuotto on sateessakin paremmalla tolalla.
Melna Skaistule ja Albo Varheaja olivat hybridien luokassa mukavalla tolalla.
Omassa luokassaan tosin painivat Liepajas Dzintars ja Liepajas Agra. Nämä uudet lajikkeet ovat taudinkestäviä. Molemmilla on puhdas muscat-aromi ja käyvät erinomaisesti syöntirypäleiksi. Jälkiruokaviinin raaka-aineenakin voisi potentiaalia olla.
Liepajas Argra saavutti syöntikypsyyden jo elokuun puolivälissä. Säilyttelin rypäleitä kasveissa elokuun lopulle, mutta ne rusinoituivat lopulta.
Liepajas Dzintars saavutti helposti 21,5 Brixin sokeriarvot ja olisi luultavimmin edennyt vielä sokerisemmaksi. Maltti kuitenkin petti ja rypäleet syötiin mielihalulla.
Jatkoa ajatellen olisi hyvä saada samantyyppisiä taulukkotietoja muiltakin ja itse aion ensi kesänä siirtyä myös happojen mittaukseen.
Lopuksi mottoa pukkaa: Tunne kasvupaikkasi ja toimi!
Timo Taskinen
Viinintappaja ensimmäisessä polvessa
Lajiketaulukko:
Lajike | Silmut auki | 10 cm kasvu | Nuput alulla | Kukinta | Kypsät rypäleet | Talveentuminen |
1. CBZ | ||||||
2. Rasa | 10.5. | 19.5. | 24.5. | 15.6. | 18.9 Brix 14 | OK |
3. Varnava II | 21.5. | 31.5. | OK | |||
4. Souvenir Voskovski | 12.5. | 24.5. | OK | |||
5. Ilja Muramets | 9.5. | 21.5. | OK | |||
6. Gaile | 7.5. | 21.5. | OK | |||
7. Muscat Jaan | 15.5. | 25.5. | OK | |||
8. Sele | 11.5. | 26.5. | OK | |||
9. Zemski Beli | 13.7. | |||||
10. Reform | 8.5. | 20.5. | OK | |||
11. Skandia | 13.5. | 27.5. | OK | |||
12. Varduve | 11.5. | 26.5. | OK | |||
13. Tervetes Zila | 12.5. | 21.5. | OK | |||
14. Dovga | 9.5. | 20.5. | OK | |||
15. Skujins | 30.5. | |||||
16. Kismis Unikalni | 9.5. | 27.5. | OK | |||
17. Arkadia | ||||||
18. Liepajas Zintars | 10.5. | 21.5. | 4.6. | 30.6. | 30.8. B.21,5 | OK |
19. Liepajas Agra | 11.5. | 31.5. | 28.5. | 30.6. | 15.8. B.18,5 | OK |
20. Ciravas Agra | 11.5. | 31.5. | ||||
21. Madeleine Royal | ||||||
22. Regent SO4 | 14.5. | 26.5. | 28.5. | 27.6. | 18.9. B.14 | OK |
23. Bianca 125 AA | 12.5. | 24.5. | 24.5. | 26.6. | 18.9. B 14 | OK |
24. Bianca omaj. | 10.5. | 30.5. | 30.5. | OK | ||
25. Müller Thürgau | 12.5. | 20.5. | 2.6. | 26.6. | OK | |
26. Schuiler | 10.5. | 21.5. | 17.6. | OK | ||
27. Iza Zaliwska | 13.5. | 30.5. | OK | |||
28. Jodube | 21.5. | 31.5. | ||||
29. Albo Varheaja | 12.5. | 28.5. | 24.5. | 12.6. | 18.9. B 17 | OK |
30. Guna | 20.5. | 31.5. | OK | |||
31. Varajane Sinine | 8.5. | 21.5. | OK | |||
32. Cabernet Frank | 11.5. | 21.5. | 24.5. | 26.5. | OK | |
33. Melna Skaistule | 9.5. | 21.5. | 24.5. | 16.6. | 18.9. B 18 | OK |
34. CGL 625 43 | 9.5. | 21.5. | 29.5. | 14.6. | OK | |
35. Veltze | 10.5. | 20.5. | 13.6. | OK | ||
36. Kosmonavt | 9.5. | 20.5. | 30.5. | 26.5. | OK | |
37. Gewürtstraminer | 10.5. | 28.5. | OK | |||
38. Vitzeme Skaistule | 9.5. | 21.5. | 31.5. | 26.6. | 18.9. B 14,4 | OK |
39. Sukribe | 9.5. | 20.5. | 30.5. | 26.6. | OK | |
40. Saperavi Severnyi | 10.5. | 20.5. | 30.5. | 28.6. | HUOM! | OK |
41. Muscat Bleu | 9.5. | 21.5. | 23.5. | 18.6. | 18.9. B14 | OK |
42. Solaris 101-14 | 10.5. | 21.5. | 23.5. | 18.6. | 18.9. B 16 ja 20 | OK |
43. Agni | 10.5. | 21.5. | 23.5. | 28.6. | OK | |
44. Esther | 11.5. | 27.5. | 23.6. | 29.6. | 18.9. B 16,8 | OK |
45. Timur | 11.5. | 27.5. | 29.5. | OK | ||
46. Pinot Noir Précoce | 11.5. | 24.5. | 24.5. | 26.5. | 18.9. B 17 | OK |
47. Morio Muscat | 10.5. | 28.5. | 2.6. | 26.6. | OK | |
48. Siegerrebe | OK | |||||
49. Jubileinaja Novgoroda | 9.5. | 19.5. | 24.5. | 17.6. | OK | |
50. Viktoria | 9.5. | 20.5. | 19.6. | OK | ||
51. Spulga | 9.5. | 19.5. | OK | |||
52. Solaris 3090 | 12.5. | 31.5. | 31.5. | 18.6. | OK | |
53. Leon Millot | 10.5. | 21.5. | 24.5. | 13.6. | 18.9. B 18 | OK |
54. Rondo | 1.6. | 5.6. | 5.6. | 1.7. | 18.9. B 17 | OK |
55. Galant | istutus | OK | ||||
56. Garath | istutus | OK | ||||
57. Toldi | istutus | OK | ||||
58. Cab. Fr. tai Pinot N P | 18.9. B15 | OK |