Günter Brüninghaus ja allekirjoittanut vierailimme 1.-2.10. Ahvenanmaalla Fredrik ja Niclas Slotten vieraina. Näitä kahta päivää ilahduttivat kesäisen lämmin aurinko ja Slotten veljesten (kuin myös vanhempien) vieraanvaraisuus ja ystävällisyys. Tutustuimme kolmeen eri peltoon ja kellaritoimintaan.
Pelloista
Viinitilan kolme pientä peltoa sijaitsivat suojaisissa paikoissa loivissa rinteissä. Pellot oli ympäröity lintuverkoin ja kokeilussa oli myös kiviaitaa tuulensuojana ja lämmönvaraajana. Sprinklerit ovat käytössä hallantorjunnassa ja talvisuojauksessa he ovat käyttäneet eristeellisiä katoksia. Pellot oli katettu kokonaan mansikkakankaalla rivivälien ollessa alle kaksi metriä. Taimiväli vaikutti normaalilta.
Kasvatustapa
Suurimmassa osassa lajikkeita käytössä on erittäin matala Guyot (aiemmin tupla Guyot ). Alin lanka on noin 18 cm korkeudella maasta ja näin ollen rypäleetkin ovat alhaalla. Ajatuksena on hyödyntää maan säteilylämpöä. Ainostaan Skujinsit olivat korkeammalla. Vierailumme aikana Brix-arvot olivat kaikissa lajikkeissa yleensä yli 20. Täällä ei tarvita juuri lämpösumman kasvatusta, vaan huomion vie hallantorjunta.
Lajikkeista ja tuotteista
Slottet käyttävät viinivalmistukseen pääosin Solarista ja Rondoa. Myös Skujinsia kokeillaan, mutta veljesten näkemykset lajikkeen laadusta eriävät.
Kokeilussa on eri tavoin valmistettuja puna- ja valkoviinejä. Myös kuohuviinin valmistuksen kehitystyö on veljeksille tärkeää.
Kaikki työ niin pelloilla kuin kellarissakin on ammattimaisen tarkkaa ja tehdyt hoitotoimet yms. kirjataan muistiin. Samasta rypäle-erästä valmistetaan useita koeversioita viinejä.
Miltä maistuu?
Saimme Günterin kanssa kunnian maistaa Fredrikin ja Niclaksen Rondosta valmistettua kuohuviiniä. Se oli juuri tanssituksen loppuvaiheesta, ja kyseisen pullon sokeritaso oli lähes nolla. Tuote oli teknisesti virheetön, ja mielestämme varsin laadukas muutenkin.
Niclaksen ja Fredrikin asennetta kuvaa hyvin se, että heidän mielestään kuohuviini oli liian keskinkertaista. Heidän tavoitteenaan ei ole OK-viini vaan elämys. Kehitystyötä on vielä tehtävä, ennen kuin kuohuviiniä kannattaa valmistaa kaupallisesti. Miesten motto on siis laatu ennen määrää. Heidän viitoittamansa tie kelpaa malliksi myös meille mantereen viininviljelijöille.
Timo Taskinen
Viinikasvatuksen moniala-arvailija