Topic: Terve!

Hei kaikki kolme! Päätin rekisteröityä tänne kevättä odotellessa. Minulla on mökillä neljä yksi sekä kaksivuotta maassa ollutta puutarhakeskuksesta hankittua tainta ja ajattelin lisätä niiden lukumäärän noin viiteentoista kuluvana kesänä. Satoa ei vielä ole tullut, enkä noin nuoria ole vielä kehdannut leikatakaan. Ehkä ensi syksynä sitten. Jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä forumista ja yhdistyksestä, jonka jäsen en  (vielä?) ole, tulee.

Re: Terve!

Moi DO,

mitä lajikkeita sinulla on?  Missäpäin mökkisi sijaitsee?  Kannattaa tutkailla yhdistyksen sivuilta myös lajiketietoa ja Omenakummun sivuilla on myös monta kiinnostavaa lajiketta.

Yhdistys järjestää taas vuoden aikana kursseja kasvatuksesta, lajikkeista ja syksyllä taas valmistamme porukalla viiniä.  2011 lokakuussa valmistettuja jäsenten viinieriä maistelimme yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä.

Timo

3 (edited by Don Opas 09.03.2012 13:15:19)

Re: Terve!

Moi Timo!

Olen minulla on maassa Beta, Jubileinaja Novgoroda, Zilga sekä Summer Sweet. Tilasin tosiaan pieniä taimia Roogoja talu Kivistikiltä Virosta jotka saan toukokuun alussa. Näistä minulla ei kuitenkaan ole ylhäällä mitä nyt menikään tilattua, koitin keskittyä kestävyyteen sekä viinintekopotentiaaliin. Valitettavasti muistan vain Rondon sekä Hasaine Sladkin. Oletan että mukana oli myös kaksi vihreää lajiketta. Näiden istutusten jälkeen tarkoitus olisi katsella että miten ne pärjäävät ja toivottavasti jossain vaiheessa myöskin vertailla makuja.

Mökkini sijaitsee Etelä-Pirkanmaalla. Nykyiset istutukseni olen laittanut yksittäisinä pienen mäen harjalle josta alkaa tasainen entinen peltomaa. Uudet taimet tulen näillä näkymin istuttamaan jonkinlaisiin riveihin pellon laitaan.

Voisin olla kiinnostunut viininkasvatus ja valmistus kursseista, varsinkin mitä lähempänä pk-seutua ne sijaitsevat.

Re: Terve!

Moi taas,

Noista lajikkeista Rondo on ehdoton viinipotentiaaliltaan.  Muutkin käyvät sekoituksiin, mutta makutekijät niissä ovat hiukan totutusta poikkeavat. 

Jos sinulla on peltoa viettävässä (etelästä länteen suuntautuvaa) rinteessä, voi hiukan mäen laelta alarinteeseen löytyä lämpimämpää kasvupaikkaa.  Tosin rinteen alaosa taas ei ole suotavaa, koska sinnehän se kylmä ilma pakkaa.  Mäen päällä taas tuuli on vaikuttavampi tekijä.

Re: Terve!

Joitain viikkoja sitten kävin kaivamassa talvisuojauksena toimivien tammenlehtikasojen alta taimet esiin. Ne olivatkin säilyneet erinoimaisesti, mutta Zilgan varressa oli hieman hometta pinnalla, sillä lehtien alla oli ollut melko märkää. En tehnyt sille mitään kun ajattelin että aurinko ja tuuli hoitavat sen pois, katson ensi kerralla miltä se näyttää. Elätän toivoja että Zilga ja ehkä Summer Sweet tekisivät jonkinlaiset pikkusadot jo tänä vuonna. Kasvatuspaikkavalinnat tai ensimmäisen talven vahingot ovat vielä jättäneet maassa pidemmän aikaa olleet Jubileina Novgoroda sekä Beta tarvitsevat vielä aikaa että näyttäisivät ollenkaan yhtä vahvoilta kuin edeltämainitut.

Eilen sain postista tikkuja Virosta, ja aikaisempaa viestiä täydentääkseni mukana oli Sabrevois ja Triumph, joista Triumphin mukanaolo arveluttaa, sillä en nyt suorilta keksi miksi olisin sen valinnut kun lähinnä olen koittanut panostaa kylmänkestäviin rypäleihin joista saa viiniä, enkä ole varma onko Triumph kumpaakaan. Olin kyllä raksittanut kohdan että tilauksesta voi vaihtaa taimia saatavuuden mukaan, joten ehkä se ei kuitenkaan ollut oma valintani. Mökille en pääse kuin vasta ensi viikonloppuna, joten tikut saavat levätä viikon jääkaapissa.

Ajattelin lyhyenlennät pistokastaimet istuttaa kuopan pohjalle niin että vain ylin silmu / lehti jää näkyviin ja täytellä kuoppaa kesän mittaan, jos vaikka juuret saisi niin nopeammin syvemmälle.

Re: Terve!

Istutin tikut kolme viikkoa sitten enkä ollut maalla ehtinyt käydä sen jälkeen. Tämän seurauksena nämä olivat jo ehtineet kasvaa piiloon, ja nykyinen olettamukseni on että vain noin puolet selviävät seuraavaan kesään elleivät nyt piristy ja rupea kasvamaan oikein kunnolla. Hasanski Sladkit sekä Zilgat näyttivät olevan Rondoja elinvoimaisempia. Tosin yksikin Rondo riittää siihen, että voin jossain vaiheessa itse napata siitä tikkuja. Ensi kerralla en ota tikkuja suoraan jääkaapista maahan, vaan kasvatan niitä hieman ensin purkissa jotta pärjäisivät paremmin luonnossa.

Vanhemmista taimista Zilga näytti yllättävän huonolta sillä sekin oli osittain ehtinyt kasvaa piiloon vaikka olinkin sen ympäriltä niittänyt, ilmeisesti lehtien avaamiseen oli mennyt sen verran aikaa että rikkaruohot ehtivät hurahtaa sen ohi sillä aikaa. Jubileina Novgoroda taas näytti parhaimmalta, Summer Sweet hyvältä, ja kituva Beta yllättävän hyvältä ollakseen kituva Beta.

Lannoitin kastelulannoitteella vahvasti kaikkia taimia, joka oli jokseenkin vitsikästä kun ulkona satoi kaatamalla. Toivottavasti loppukesä on menestyksekkäämpi kasvatusrintamalla. Saatan sittenkin hankkia vielä muutaman taimen kesän aikana riippuen siitä miten tikut tokenevat.

Re: Terve!

Mie suosittelen mansikkakangasta juurille.

Re: Terve!

Pienen googlailun jälkeen tuo mansikkakangas kuulostaa hyvältä idealta, joten ensi käynniksi koitan hankkia sitä.

Re: Terve!

En tietenkään karsinut terttuja joten nyt minulla on Zilga täynnä värinsä vaihtaneita mutta happamia marjoja. Kypsyvätkö marjat jos leikkaan tertut irti ja tuon sisään vai pidänkö niitä puskassa joulukuuhun ja pakkasiin asti vai unohdanko toiveet niiden kypsyttämisestä tällä kaudella? Köynnös on laskettu trelliksen alimmille langoille ja suojattu kaksinkertaisella harsolla joten ei se välttämättä hetkeen vielä lehtiä tiputa.