Kesän 2011 kasvuhavaintoja

Timo Taskinen
Julkaistu 22.08.2012

Kasvukausi 2011 oli Lappeenrannassa Saimaan tuntumassa kokonaisuudessaan lämmin mutta loppua kohden sateinen.  Lämpösumma olisi riittänyt parempiin arvoihin, mutta elokuun sateen leikkasivat sokereiden kehityksen. Osassa lajikkeista kuitenkin päästiin siedettäviin sokeriarvoihin.

Kasvupaikka on tasamaata vain muutama metri Saimaan pinnasta.  Kasvupaikasta on kahteen suuntaan vain noin 50 metriä rantaan ja tuuli on paikalla hankala ongelma.  Kasvatan rypäleet suojattuna PVA:lla koko talven ja keväällä kukintaan asti.  Syksyllä rypäleiden saadessa väriä ja sokereita peitän kasvit uudelleen lintujen ja ampiaisten varalta.

Osa peitteistä toimii tuuliverkkona kukinnan ja alkukypsymisen aikana.

Leikkaus ja kasvutapa on laadittu niin, että rypäleitä muodostuu kasvuston alaosiin ja yhteyttävät kasvustot jatkuvat suoraan ylöspäin.

Biancaa elokuun alussa 2011

Tämä samantyylinen kasvatus ilman suojauksia on käytössä myös Slotten veljesten kokeiluissa Ahvenanmaalla.

Leikkaustavan  etuna on maasta saatava lisälämpö, helppo kasvun aikainen suojattavuus ja kohtuullisen vaivaton talvisuojaus.

Kasvutavan hyödyt tulevat parhaiten esiin taudinkestävillä lajikkeilla.  Samalla mahdollistuu myös herkempien ja suurempaa lämpösummaa vaativien lajikkeiden kasvattaminen Suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea.

Kasvukausi 2011 oli kokonaisuudessaan lämmin mutta loppua kohden sateinen.  Parhaimpana vuotena olemme saaneet avomaalla tällä menetelmällä Biancasta ja Regentistä yli 20 Brixin sokeriarvoja.  Tänä vuonna lukemat molemmilla jäivät vain 14 tuntumaan.  Lämpösumma olisi riittänyt parempiin arvoihin, mutta elokuun sateen leikkasivat sokereiden kehityksen.

Muscat Bleu syyskuun alussa.

Huolimatta sateista Pinot Noir Précoce, Leon Millot, Rondo ja Solaris saivat siedettäviä sokeriarvoja.  Vaikuttaakin siltä, että osa lajikkeista hyötyy kuivasta lämpimästä, kun joidenkin suhteellinen sokerintuotto on sateessakin paremmalla tolalla.

Melna Skaistule ja Albo Varheaja olivat hybridien luokassa mukavalla tolalla.

Omassa luokassaan tosin painivat Liepajas Dzintars ja Liepajas Agra.  Nämä uudet lajikkeet ovat taudinkestäviä.  Molemmilla on puhdas muscat-aromi ja käyvät erinomaisesti syöntirypäleiksi.  Jälkiruokaviinin raaka-aineenakin voisi potentiaalia olla.

Liepajas Argra saavutti syöntikypsyyden jo elokuun puolivälissä.  Säilyttelin rypäleitä kasveissa elokuun lopulle, mutta ne rusinoituivat lopulta.

Liepajas Dzintars saavutti helposti 21,5 Brixin sokeriarvot ja olisi luultavimmin edennyt vielä sokerisemmaksi.  Maltti kuitenkin petti ja rypäleet syötiin mielihalulla.

Jatkoa ajatellen olisi hyvä saada samantyyppisiä taulukkotietoja muiltakin ja itse aion ensi kesänä siirtyä myös happojen mittaukseen.

Lopuksi mottoa pukkaa: Tunne kasvupaikkasi ja toimi!

Timo Taskinen

Viinintappaja ensimmäisessä polvessa

Lajiketaulukko:

Lajike Silmut auki 10 cm kasvu Nuput alulla Kukinta Kypsät rypäleet Talveentuminen
1. CBZ
2. Rasa 10.5. 19.5. 24.5. 15.6. 18.9 Brix 14 OK
3. Varnava II 21.5. 31.5. OK
4. Souvenir Voskovski 12.5. 24.5. OK
5. Ilja Muramets 9.5. 21.5. OK
6. Gaile 7.5. 21.5. OK
7. Muscat Jaan 15.5. 25.5. OK
8. Sele 11.5. 26.5. OK
9. Zemski Beli 13.7.
10. Reform 8.5. 20.5. OK
11. Skandia 13.5. 27.5. OK
12. Varduve 11.5. 26.5. OK
13. Tervetes Zila 12.5. 21.5. OK
14. Dovga 9.5. 20.5. OK
15. Skujins 30.5.
16. Kismis Unikalni 9.5. 27.5. OK
17. Arkadia
18. Liepajas Zintars 10.5. 21.5. 4.6. 30.6. 30.8. B.21,5 OK
19. Liepajas Agra 11.5. 31.5. 28.5. 30.6. 15.8. B.18,5 OK
20. Ciravas Agra 11.5. 31.5.
21. Madeleine Royal
22. Regent SO4 14.5. 26.5. 28.5. 27.6. 18.9. B.14 OK
23. Bianca 125 AA 12.5. 24.5. 24.5. 26.6. 18.9. B 14 OK
24. Bianca omaj. 10.5. 30.5. 30.5. OK
25. Müller Thürgau 12.5. 20.5. 2.6. 26.6. OK
26. Schuiler 10.5. 21.5. 17.6. OK
27. Iza Zaliwska 13.5. 30.5. OK
28. Jodube 21.5. 31.5.
29. Albo Varheaja 12.5. 28.5. 24.5. 12.6. 18.9. B 17 OK
30. Guna 20.5. 31.5. OK
31. Varajane Sinine 8.5. 21.5. OK
32. Cabernet Frank 11.5. 21.5. 24.5. 26.5. OK
33. Melna Skaistule 9.5. 21.5. 24.5. 16.6. 18.9. B 18 OK
34. CGL 625 43 9.5. 21.5. 29.5. 14.6. OK
35. Veltze 10.5. 20.5. 13.6. OK
36. Kosmonavt 9.5. 20.5. 30.5. 26.5. OK
37. Gewürtstraminer 10.5. 28.5. OK
38. Vitzeme Skaistule 9.5. 21.5. 31.5. 26.6. 18.9. B 14,4 OK
39. Sukribe 9.5. 20.5. 30.5. 26.6. OK
40. Saperavi Severnyi 10.5. 20.5. 30.5. 28.6. HUOM! OK
41. Muscat Bleu 9.5. 21.5. 23.5. 18.6. 18.9. B14 OK
42. Solaris 101-14 10.5. 21.5. 23.5. 18.6. 18.9. B 16 ja 20 OK
43. Agni 10.5. 21.5. 23.5. 28.6. OK
44. Esther 11.5. 27.5. 23.6. 29.6. 18.9. B 16,8 OK
45. Timur 11.5. 27.5. 29.5. OK
46. Pinot Noir Précoce 11.5. 24.5. 24.5. 26.5. 18.9. B 17 OK
47. Morio Muscat 10.5. 28.5. 2.6. 26.6. OK
48. Siegerrebe OK
49. Jubileinaja Novgoroda 9.5. 19.5. 24.5. 17.6. OK
50. Viktoria 9.5. 20.5. 19.6. OK
51. Spulga 9.5. 19.5. OK
52. Solaris 3090 12.5. 31.5. 31.5. 18.6. OK
53. Leon Millot 10.5. 21.5. 24.5. 13.6. 18.9. B 18 OK
54. Rondo 1.6. 5.6. 5.6. 1.7. 18.9. B 17 OK
55. Galant istutus OK
56. Garath istutus OK
57. Toldi istutus OK
58. Cab. Fr. tai Pinot N P 18.9. B15 OK